Monday, July 6, 2015

ပန္းသီးႏွင့္ က်န္းမားေရး

ပန္းသီးႏွင့္ က်န္းမားေရး
---
တစ္ေန႔ကို ပန္းသီးတစ္လံုး စားတာေလာက္ တစ္ေန႔တာ အတြက္ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္၀ေစတဲ့ အျခား သဘာ၀ ေဆးမရွိေတာ့ပါဘူး။ ကမၻာ့ေနရာ အႏွံ႔အျပားမွာရွိတဲ့ ပန္းသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာ မင္ဓာတ္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္မ်ား ပါ၀င္တဲ့ အျပင္ အဆီမရွိ၊ ကိုလက္စထေရာလည္း မပါ၀င္ပါ။ ဒါေၾကာင့္ ပန္းသီးတစ္လံုးက က်န္းမာတဲ့ ေန႔စဥ္ဘ၀ အတြက္ အေရးပါတဲ့ က႑တစ္ခုဆိုတာ ျငင္းႏိုင္စရာ မရွိပါဘူး။

၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို တားဆီးေပးျခင္း။

သင့္ရဲ႕ အစာစြန္႔ထုတ္ပံု လုပ္ငန္းစဥ္က ေကာင္းေကာင္း မလည္ပတ္ေတာ့ရင္ ပန္းသီး တစ္လံုးသာ စားလုိက္ပါ။ အခြံပါ အပါအ၀င္ ပန္းသီး တစ္လံုးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ (၄ ဂရမ္) မွ (၅ ဂရမ္) ပါ၀င္တဲ့ အတြက္ေၾကာင့္ ပန္းသီးဟာ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကုသႏိုင္တဲ့ ေဆးတစ္လက္ပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ ေန႔လယ္ေန႔ခင္း သေရစာအျဖစ္ စားေနက် အာလူးေၾကာ္၊ ကြတ္ကီး စတာေတြကို ေဘးဖယ္ထားၿပီး ပန္းသီး တစ္လံုးသာ စားလိုက္ပါ။

၀မ္းေလွ်ာျခင္းကို ရပ္တန္႔ေပးျခင္း

ပန္းသီးက ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို တားဆီး ေပး႐ံုသာမက ၀မ္းေလွ်ာျခင္းကိုလည္း ရပ္တန္႔ ေပးပါတယ္။ ပန္းသီးေဆာ့စ္က ၀မ္းေလွ်ာျခင္း အတြက္ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ ဒါေပမဲ့ ပန္းသီးေဆာ့စ္ကို ၀ယ္တဲ့အခါ သၾကား အမ်ားႀကီး မပါတာကို ေရြးခ်ယ္ပါ။ သၾကားမ်ားစြာ ပါတာက ၀မ္းေလွ်ာျခင္းကို ပိုဆိုးႏိုင္ေစလို႔ပါပဲ။

ဗီတာမင္စီဓာတ္ ျပည့္၀ျခင္း။

ေသးငယ္တဲ့ ပန္းသီးေလး တစ္လံုးက ဗီတာမင္စီ (၁၅၀၀) မီလီဂရမ္နဲ႔ ညီမွ်တယ္လို႔ သိပၸံပညာရွင္ေတြက ေတြ႔ရွိထားပါတယ္။ ဒါ့ အျပင္ သာမန္ ပန္းသီးတစ္လံုးက အူမႀကီး ကင္ဆာနဲ႔ အသည္းကင္ဆာ ဆဲလ္မ်ား ႀကီးထြားမႈကို ရပ္တန္႔ ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ပညာရွင္မ်ားက စမ္းသပ္ ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ အခြံမခြာထားတဲ့ ပန္းသီးက ပိုျပီး ထိေရာက္မႈ ရွိတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

အဆစ္ေတြကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း။

လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးေတြနဲ႔ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြကို ပံုမွန္စားေနက် လူေတြမွာ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ အျဖစ္နည္းတယ္ ဆိုတာ မဆန္းပါဘူး။ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ ေနရာမွာ မက်န္းမာတဲ့ အသင့္စား အစားအစာေတြ အစား ထိုးထားၾကတဲ့ တိုးတက္ေနတဲ့ ႏိုင္ငံေတြမွာ လူဦးေရရဲ႕ (၇၀) ရာခိုင္ႏႈန္းက အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ တစ္မ်ဳိးမဟုတ္၊ တစ္မ်ဳိး ခံစားေနရပါတယ္။

အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးတဲ့ သစ္သီးေတြထဲမွာ ပန္းသီးလည္း မပါမျဖစ္ပါ။ အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါ ခံစားေနရရင္ ပညာရွင္ေတြရဲ႕ အႀကံျပဳခ်က္ ကေတာ့ တစ္ေန႔ကို ပန္းသီး ကိုးလံုးစား ေပးတာပါပဲ။ ဒါေပမဲ့ ဒီပမာဏက လူအမ်ားစု အတြက္မ်ားျပားတဲ့ ပမာဏ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ညီမွ်တဲ့ ဓာတ္ရရွိခ်င္ရင္ ပန္းသီးတစ္လံုးနဲ႔ ေျမပဲေထာပတ္ အနည္းငယ္နဲ႔ပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊ စပ်စ္သီးေျခာက္ လက္တဆုပ္စာနဲ႔ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ တြဲစားႏိုင္ပါတယ္။

Note : သဘာ၀အတိုင္း စိုက္ပ်ဳိးထားတဲ့ ပန္းသီးေတြကိုသာ ေရြးခ်ယ္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ အကယ္၍ ထိုပန္းသီးမ်ဳိးကို မရႏိုင္ဘူးဆိုရင္ အခြံခြာစားတာ ေဘးကင္းပါတယ္။

For Beauty – ႀကိတ္ေခ်ထားတဲ့ ပန္းသီး အႏွစ္နဲ႔ ႏြားႏို႔ကို ေရာၿပီး မ်က္ႏွာေပါင္းတင္ ႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းသီး အရည္ကို ဦးေရျပားမွာ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ ေဗာက္ျပႆနာကို ေျဖရွင္းႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းသီးအခြံကို ႀကိတ္ေခ်ၿပီး ဦးေရျပားမွာ လိမ္းေပးလွ်င္ ဆံပင္ရွင္သန္ႏႈန္း ဖြံၿဖိဳးေစပါတယ္

ပန္းသီးအရည္က သဘာ၀ မ်က္ႏွာ သန္႔စင္ေရနဲ႔ တိုနာ ျဖစ္ပါတယ္။

ပန္းသီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ ခံတြင္းသန္႔ရွင္းၿပီး သြားမ်ား ခိုင္ခံ့ေစပါတယ္

No comments:

Post a Comment